2.10.06

Tro, sex och kärlek veckoslutet

Veckoslutet om tro, sex och kärlek som vi ordnade i församlingen var ett ytterst lyckat evenemang. Det började på fredagen kl. 17 med att Sandells, Mannu, Anu, Carla och vi ordnade bord och stolar och bändet övade sånger igenom. Redan då var stämningen bra och nnär klockan närmade sig 19 började deltagare strömma in. Först kom en flicka och en pojke från Esbo, sedan kom ett par från Lukas församling, Virtanens flickor, Tonja, Westerlings, en grupp beväringar från Dragsvik och så ungdomar fårn vår egen församling. Senare kom också ett gäng från Vasatrakten och några till egna ungdomar. I varje fall var vi 35 stycken vilket gladde mig mycket!

Före föredraget sjöng vi några sånger och Carla och Mannu uppträdde med Humble King (har det på video om nån vill ha det). Deras sång var riktigt ljuvlig, alla njöt av Mannus och Carlas fina sångröster. Första föredraget handlade om Bibeln och sexualitet. Halvar hade insjuknat så Ulf Emeleus ställde upp och höll föredraget istället. Han talade om varför man sällskapar, varför man gifter sig och vad som hör till äktenskapet. Att hitta en livskamrat är en Guds gåva, man gör ett beslut av kärlek att älska någon till livets slut och Gud välsignar äktenskapet och har gett sex som en gåva till det gifta paret, både för lyckans och för barnens skull. Så vi skall be Gud att vi skall hitta någon att dela glädje och sorg med. Efter föredraget hade vi kvällsmat och fri mingel. Kvällen tog ganska snabbt slut tyvärr, men när ja kom hem somnade jag bums.

"Till din man skall din lust vara, och han skall råda över dig." 1Mos. 3:16

Nästa morgon skull vi vara 9.45 på plats. Vi plockade upp Johi och råkade hitta Magnus på en busshållplats så vi tog honom också med. Morgonens första föredrag var Halvars Vår tids sexfixering. Han talade om hur vi som vill avhålla oss från sex före äktenskapet kommer att bli betraktade som gammaldags och hur vi jämt får dåliga intryck från omvärlden. Man skall bejaka det som kommer med skapelsen, att vi är man eller kvinna, men vi skall inte bejaka det som kommer med syndafallet, onda själviska begär. Vi skall medvetet välja bort sådant i världen som påverkas oss negativt, t.e.x TV och andra sexuella antydningar. Vi skall avhålla oss från onda begär, fly otukten! och frestelser samt stöda andra kristna i detta. Vi skall istället inrikta oss på Gud.

"Fly bort från otukten! All annan synd som en människa begår är utanför kroppen, men den otuktige syndar mot sin egen kropp." 1Kor. 6:18

Mannus föredrag följde rakt på Halvars och det var ett fin power-point föredrag om Varför vänta? Bibelns syn på sex och äktenskap handlar inte bara om ett förbud. Det handlar om vår Gudsrelation och vad som är bäst för oss. Gud har talat till oss genom Bibeln och vill att vi följer den för att Han älskar oss. Om vi sedan stiger utanför Guds bud blir vi sårbara. Man kan välja att vänta p.g.a. att Bibeln säger så, men också för att det av fysiska, emotionella och andliga orsaker är bra. När vi väntar skyddar vi oss från andligt förfall. Man behöver inte heller "testa" om man passar ihop fysiskt, det finns många viktigare faktorer som avgör om man passar ihop. Det fysiska är som en "palikkatesti", man passar nog ihop :D.

"Äktenskapet skall hållas i ära bland alla och den äkta sängen bevaras obefläckad. Ty otuktiga och äktenskapsbrytare skall Gud döma." Hebr. 13:4

Efter föredraget var det dags för diskussionsgrupper. Jan, Henrik L., Benji och jag hade var sin grupp som vi diskuterade föredragen och temat. I vår grupp kom det fram att man helst söker en sällskapspartner som delar ens tro. Vi var överens om att det finns en massa frestelser och att man aktivt måste vara på sin vakt för att undvika dem. Vi kom också fram till att många icke-kristna har svårt att förstå varför vi lever som vi gör för att de inte tror på Bibeln och många gånger märker man att man skiljer sig från dem.

Efter diskussionen var det lunch och sedan for vi till Bocksbacka och spela fotboll. Vi blev 15 stycknar där i regnet o rusket, men vi fick nog varmt med att springa efter bollen. Före kvällens föredrga skulle börja åkte vi till Tommy för att bada bastu, och till McDonalds och äta. Där fick vi besök av Roland McDonald :D. De var skoj! Klockan 18 började sen förederagen igen och nu stod Kristina Fernström i turen.

Kristinas föredrag hette Gifta oss-just det! Hon tog upp statistik på skilsmässor, samboförhållanden och giftermål. Allt mer folk skiljer sig och flera bor sambo, detta är verkligen sorgligt. Hemmet skall vara en trygg miljö för kärleken, för en ny enhet att bildas. Mannen skall överge sina föräldrar för sin frus skull coh de två skall vara ett kött. På samma sätt övergav Jesus sin far och mor för församlingens skull. Gud hjälper oss att ta hand om vår relation till den andra och om båda två har en god Gudsrelation hjälper det äktenskapet mycket. Tillsammans kan man överkomma många svårigheter och man skall inte ge upp i första hand, inte ens i andra. Vi är inne i en kamp mellan Gud och djävulen och där är familjen en trygg enhet som skyddar oss och vår kristna identitet.

"Därför skall en man lämna sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru, och de skall bli ett kött." 1Mos. 2:24

Veckoslutets sista föredrag hölss av Halvar och det hette Under Guds välsignelse till livets slut. Han berättade att hela tillvaron är tvåkönad. I alla situationer skall vi uppehålla hög moral och ha självrespekt. Vi skall objektivt granska om det vi gör är rätt eller orätt. Varje människa t.e.x som går utanför äktenskapet vet inom sig att det är fel. Vi skall planera våra liv, vårt framtida sällskapande (om vi är ensamma) och ha vänner av det motsatta könet. När vi börjar sällskapa skall vi bestämma gemensamma gränser och se till att vi vid varje steg mot mera ömhet också tar ett steg på ansvar och trohet axeln. Vi skall undvika att provocera och överflödig fysisk beröring (också de som är ensamma). Trots att vi är könsvarelser har vi kontroll över oss själva! Om man upptäcker att man är intresserad av någon, men inte vill sikta på ett förhållande skall man aktivt ta distans. Flickor får vara brutala mot såna som är påträngande, men de som har ärliga motiv skall man behandla med respekt. Vi skall gifta oss med den vi av hjärtat vill ha! Vi skall gärna gifta oss unga (om det går) och vara trogna och trofasta i allt. Framför allt skall vi vara Guds tjänare, förvaltare av våra kroppar och vi skall leva vårt liv för Honom.

"Men för att undvika otuktssynder skall varje man ha sin hustru och varje hustru sin man." 1Kor. 7:2

Efter föredraget var det kvällsmat och sedan slutade veckoslutet nästan. Vi for ännu till Johi (Nettis bostad) och satt där en stund och diskuterade förrän vi gick hem o lade oss. På söndagen var det ännu högmässa och lunch så man fick säga adjö åt alla och tacka för ett bra veckoslut. Jag var verkligen nöjd med allting under veckoslutet! Sången lyckades bra (carla sjöng verkligen fint!), föredragen och diskussionerna var givande och nyttiga och gav mig en massa att tänka på och planera :P. Jag var mest glad över alla de 44 olika människorna som hade hittat fram till vårt veckoslut! Många fick dessutom en mycket god bild av vår församling och verksamheten inom den. Det var bra att ett sådanthär veckoslut ordnades för att man sällan får kristen undervising av ämnet :). Hoppas alla fick mycket ut av allting och att Gud skall hjälpa oss att hitta levnadskamrater som vi kan leva tillsammans inför Gud med.

Jag hade trott att jag inte skulle orka skriva om veckoslutet, men när man har att välja mellan inlärningsdagbok och blog så väljer man nog blog. Alltså jag väljer. Freja och Jan har båda skrivit mycket bra om veckoslutet så läs gärna de inläggen också :).

"Detta är Guds vilja: att ni helgas, att ni avhåller er från otukt, och att var och en av er vet att skaffa sig hustru på ett helgat och hedervärt sätt. Det får inte ske i lidelser och begär liksom bland hedningarna som inte känner Gud, så att någon i denna sak går för långt och förorättar sin broder. Herren straffar allt sådant, det har vi redan sagt och betygat för er. Gud har inte kallat oss till orenhet utan till ett liv i helgelse. " 1Tess. 4:3-7

1 comment:

Anonymous said...

Jag hänger inte riktigt med, är kommentarerna om föredragen dina egna åsikter eller är det vad som sades i föredragen?