1.3.07

Sjunde budet

You wouldn't steel a car, you wouldn't steel a handbag... Ni vet den "reklamen" som kommer i början av många filmer. Den som tycker att den inte skulle stjäla dessa kan läsa vidare. Den som skulle stjäla något kan gå rakt ner till linken till Logosmappen.

Det sjunde budet lyder: Du skall icke stjäla. För att ytterliga klargöra budets betydelse citerar jag Luther i Stora Katekesen. "Ty stjäla betyder ingenting annat än att med orätt sätta sig i besittning av en annans egendom, och däri innefattas allt, varigenom man i sitt förhållande till nästan på något sätt tillskansar sig en fördel på hennes bekostnad." Som vana internetanvändare känner de flesta till upphovsrättslagen (49/2005). Denna lag förbjuder nedladdning av olagligt material (musik, filmer, TV-serier, spel) till egen dator samt olaglig spridning av material på internet. Också att bränna en CD/DVD med olagligt material eller med material som bara man personligen har rättigheter till, är olagligt.

"Upphovsrättslagen utgår från att skapande arbete i alla dess uttrycksformer ska skyddas." Tänk dig att du skriver och bandar in några sånger. Du satsar lite pengar på att få skivan i försäljning, men någon som köper din CD sätter ut musiken på internet för alla att ladda ner gratis. Inga fler köper din CD utan laddar den hellre gratis från internet. Nu kanske någon tänker att den vill göra såhär för att den inte har råd att köpa CD:n/DVD:n från butiken. Skulle man dock göra samma med ett dyrt plagg om inte vakterna och alarmsystemen fanns? Någon kan tycka att det är enklare att hitta musik olagligt, men denna ursäkt är dålig då man nuförtiden kan köpa vilka låtar som helst på lagliga nätsidor. Människor vill nuförtiden ha allting och på en gång. Man orkar inte söka material på lagliga sidor, köpa en CD eller minst av allt bli av med allt det olagliga material man är innehavare av. Också detta är en mycket dålig ursäkt till att bryta mot lagen.

Orsaken till att så många unga faller för frestelsen att bryta mot upphovsrättslagen är att man nästan aldrig blir fast. Tekniskt sett kunde polisen säkert få reda på vilka personer laddar ner/sprider olagligt material på nätet, men intresset eller resurserna för att ta fast är minimala. Dock är handlingen ett straffbart brott! Luther skriver följande: "Därför må envar veta, att han vid risk av Guds onåd är pliktig att icke allenast icke göra sin nästa någon skada eller beröva honom någon fördel eller i köpenskap eller något annat förhållande bevisa honom trolöshet och opålitlighet, utan och att trofast skydda hans egendom, befrämja och befordra hans nytta, i all synnerhet om man för sin tjänst tager emot penningar, lön och föda."

Bibeln säger till oss att vi skall lyda överheten och de lagar den stiftar. Ibland stiftas lagar som vi inte tycker är logiska eller t.o.m. lagar som strider mot vår moral, men upphovsrättslagen hör inte till dessa. Utan den skulle inte musiker göra nya skivor och utan dem skulle inte nya filmer eller spel lanceras. Så som musik- och filmdiggare tar jag mig gärna det extra besväret att jag går till stan och köper en CD elelr DVD som jag har sparat mina pengar för.

"Korteligen, stjäl du mycket, så var viss om att dubbelt så mycket skall stjälas från dig. Den som med våld och orätt roffar åt sig och gör någon vinst, han skall råka ut för en annan, som ger honom lika igen. Ty i den konsten är Gud en mästare att – då var och en plundrar och bestjäl den andre – straffa den ene tjuven med den andre. Huru skulle man eljest kunna uppbringa tillräckligt med galgar och rep?
Den som nu vill låta tala sig till rätta, han må veta, att detta är Guds bud, som icke vill bli hållet för ett skämt. Ty änskönt du föraktar och bedrager, bestjäl och utplundrar oss, så vilja vi väl fördraga det, uthärda ditt högmod, hava tålamod och i enlighet med Fader vår förlåta och hava barmhärtighet, ty vi veta, att de fromma dock alltid skola hava nog och att du skadar dig själv mera än någon annan."

Källor:
http://www.logosmappen.net/bekskrifter/sk/sk_7bud.html
http://www.minedu.fi/OPM/Tiedotteet/2005/10/tekijanoikeuslain_muutokset_voimaan_vuodenvaihteessa?lang=sv

Bilden är inte här p.g.a. inlägget och ni är fria att ladda ner bilden :D. Syftet är att få en bild till min profil.

5 comments:

Anonymous said...

Stämmer! Sen borde man ju int heller köra överhastighet, gå mot rött, skräpa ner i naturen, osv osv! Man borde ge akt på allt, fastän de kan anses smått. /Sofie

Anonymous said...

Hepps! En synvinkel glöms bort: Det är lättare för en artist att bli känd tack vare internetet. Studier visar att artisterna själva inte förlorar så mycket i pengar pga internet, eftersom folk som laddar ner bra musik oftast nog vill köpa skivan om de tycker att artisten är värd det.

Men visst, olagligt är olagligt. Det kommer man inte undan.

//Wallis

JJ said...

OM artisten låter sina sånger laddas är det ju inget fel med det. Bra att detta togs upp, många "ids" inte följa dethär. Tjuvar..

Hanna said...

->Sofie Jo dedär me överhastighet och röda ljus e nog viktiga att följa o, men Bibeln tar inte upp dessa saker specifikt (kanske om de sku ha funnits bilar på den tiden :P). Men kanske idén bakom: att inte sätta andra/sig själv i fara kopplar reglerna till Bibeln. Skräpa i naturen vet ja int om de finns en lag om(?), men att förvalta den jord vi får bo på e ju viktigt. Speciellt ville ja bara ta upp en av de 10 budorden för ja tror att man bryter mot detta bud mera medvetet än t.ex. mot trafikregler.

->Wallis Jo, de kan säkert gynna många artister mer än va de skadar dem, men de handlar kanske mera om en princip. Filmproducenter och såna som gör spel kanske inte har samma nytta som vissa artister?

Anonymous said...

Jo, jag tänkte med trafikreglerna att följa överheten, som har satt dessa regler. Man kan ju få böter av att strida mot trafikreglerna, och det visar att man gjort något "brottsligt". /Sofie