27.3.07

Enzymkinetik

Ofta kan även de mest vardaliga sakerna beskrivas med simpel kemi. Eller så kan de mest vardagliga sakerna krypteras att låta som något helt annat. Men var och en talar på sitt språk.

För att två kemiska föreningar skall reagera krävs att reaktionens termodynamik är gynnsam. Om detta inträffar i systemet och föreningarna kommer åt att reagera spelar jämviktsläget i reaktionen en stor roll. Endergona reaktioner fortskrider vanligen inte utan hjälpmedel. Exergona reaktioner, å andra sidan, är spontana. Ibland kan entropin påverka reaktionens gång, särskilt ifall att de finns flera komponenter på ena sidan av reaktionen.

Ifall att entropin är hög kan det dock ske att reaktionen går mot ett oväntat håll och ett reagens reagerar med en helt annan förening. Denna reaktion kommer dock också att lyda under termodynamiska lagar, men reagerar nödvändigtvis inte eller bildar inte lyckade produkter.

Termodynamiskt gynnsamma reaktioner för inte enbart reagenser ihop, utan de producerar även förbränningsvärme. Endergona reaktioner kan också göra detta ifall att systemet tillförs energi. Det krävs dock mera än en gynnsam termodynamik för att produkter skall bildas. Om reaktionshastigheten är otillräcklig möter reagenserna varandra för sällan för att reaktionen skall ske till slut. Då bildas inga produkter. Dock kan katalysatorer tillföras, vilka för reagenserna ihop utan att själv förbrukas. När enzymet har utfört sin uppgift frigörs det för att upprepa sitt förmedlingsarbete i följande pars reaktion. De två produkterna har då framgångsrikt bildat produkter :).

"då insåg jag att alla Guds verk är sådana att människan inte förmår fatta vad som sker under solen. Ty hur mycket människan än bemödar sig med att utforska det, förstår hon det ändå inte. Även om den vise säger sig förstå det, kan han ändå inte fatta det. " Pred. 8:17

No comments: