13.11.06

Min världsbild

Det var en gång en ateist och en kristen. En dag skulle den kristna gå hem till ateisten. När han väl kom dit sa ateisten: "Kom och vänta i mitt rum så länge ska bara göra lite te". "Okej", sa den kristna och gick in. Men när han väl var i rummet tog han fram en krita och började rita en sol, en måne och planeter på väggen. När ateisten kom tillbaka undrade han: "Vem har gjort allt detta?" "Inte jag", sa den kristna... "Nähä", sa ateisten, "vem var det då?" "Ingen", sa den kristna. "Jo", sa ateisten, "någon måste det ju vara?" "Nej", sa den kristna, "ingen har gjort det." "Jo", sa ateisten, "det kan inte bara ha kommit till av sig själv! Någon måste ju ha gjort det!"

"Precis", sa den kristna, "så kan heller inte jorden och universum komma till av sig själv! Om du nu tror att det har kommit till genom Big Bang så måste ju någon ha satt igång det först eller hur? Ingenting kan komma till av sig själv sa du just. Så hur kan du då då säga att Gud inte finns?"

Teorier om hur livet uppkom finns i mängder. Ingen av dem täcker helt alla "bevis". Många tror på Big Bang eller på att livet uppkom genom att ämnen utsattes för slumpvisa blixtar och het sand och sedan utvecklades ämnena bara från oorganiska till organiska i en lång händelseräcka, helt slumpartat och spontant... Sannolikt? Knappast.

Jag väljer att tro på skapelseteorin. Tror man på Gud och på att Bibeln är Guds Ord till oss kan man inte bortse från det faktum att Gud säger att Han har skapat himmel och jord. "I begynnelsen skapade Gud himmel och jord." 1Mos. 1:1 Så enkelt är det för mig. Att Gud har gjort himmel och jord inbegriper också ett stort löfte, Han är Herre över allting på jorden och för Honom är ingenting omöjligt och just Han (som har skapat himmel och jord) hjälper oss.

Det blir svårt när man skall förklara sin ståndpunkt för en icke-kristen (i princip tror jag att alla människor, precis som den onde själv, vet att Gud finns). Anfall är bästa försvar så därför skulle jag, för en som väljer att inte tro på mitt bevismaterial Bibeln, berätta att jag ser så många luckor, gissningar och brist på bevis i evolutionsteorin att jag inte kan tro på den.

Många nya fossil som man hittar passar inte alls alltid in i fossilserier. Om man hittar ett fossil som inte passar in i någon organisms (t.ex. ett djurs) utvecklingshistoria kan man lätt förklara bort det genom at den arten helt enkelt har dött ut. Om det igen finns brist på fossilbevis för vissa organismers mellanformer tänker forskarna (som dessutom har rätt så stor press att komma med "rätt" slags bevis) att evolutionen har skett så snabbt att inga mellanformer har hunnit bli kvar som fossil. Right...

Evolutionen brukar förklaras med Darwins galapagosfinkar; en grupp finkar han hittade på Galapagosöarna vilka fanns i många olika arter. Deras näbbstorlek har ändrats beroende på deras habitat: på områden med stora födopartiklar har fåglarna stor näbb, medan de i områden där det finns mindre (i storlek!) födoämnen har liten näbb. Detta är dock endast mikroevolution: att arten utvecklas inom arten, men inga nya arter har uppkommit från gemensamma stamfäder. Ingen kan förneka att detta sker eftersom man kan se det med egna ögon, men detta strider ju inte på något sätt med skapelseteorin och där tar darwinisterna ofta fel.

Jag tänker gärna att jag har blivit skapad av en högre makt och att alla egenskaper som jag har är optimala för just det liv jag lever. Mitt liv har en mening (annan än att föra mitt DNA framåt i generationerna genom reproduktion) och jag har någon att tacka för mitt liv. Om jag hade blivit till av en slump, som en summa av en grupp spontana händelser skulle mitt liv vara tragiskt. Jag skulle antagligen bara vara en mellanform, eventuellt av ett framtida superrovdjur?

Enligt evolutionisterna är vi människor djur. En beknat präst brukade svara då ungdomar påstod detta att "vi talar inte nu om dina släktingar" :D. Men vad skiljer oss fårn aporna, förutom den tre procenterna i gensekvensen? Jo, vi har ett samvete. Etik och moral. Apor och andra djur har nog en hjärna, men deras syn på liv är helt en annan. De ser överlevnaden som en tävlan. Vem klarar sig bäst? Vem får mest avkomma (dvs. mest DNA vidare till nästa generation)? Tillvaron karakteriseras av de starkastes och artens överlevnad. De svaga får vika undan.

Jag vill tro att vi människor är annorlunda. Många människor har dock avfallit från Gud och nästan helt tappat sin moral och förträngt sitt samvete. De går omkring som djur och hamstrar resurser (pengar), de använder sig av andra människor hänsynslöst bara för att själv klara sig bättre och de går runt och för vidare sina arvsanlag med så många honor/hanar som möjligt och ångrar inte sitt djuriska beteende.

Gud har inte skapat oss sådana. Det intressanta med skapelseteorin är att den förklarar vår intelligens. Ingen levande människa kan hävda att vi människor har ett intellekt som går långt över vad (andra) djur har. Gud har gett oss vårt förstånd. Evolutionsteorin kan inte på något sät förklara hur vi människor har blivit tänkande varelser. Evolutionsteorin vet hur hjärnan fungerar med aktionspotentialer och synapser, men kan inte visa hur informationen har kommit in i systemet. En bok är kemiskt och fysiskt en bok oberoende om där finns text eller inte, men texten kan omöjligt komma till av att bokstäver slumpmässigt placeras på sidorna. Våra tankar är såpass komplicerade att denna information omöjligt kunde ha uppkommit av slumpmässiga aktionspotentialer till specifika delar av hjärnan på en bestämd tidpunkt.

Som troende kristen kan jag inte tro på evolutionsteorin. Jag tror inte att någon kristen seriöst kan tro på evolution (makroevolution: att vi har blivit till av amöbor som fanns för 4.5 miljarder år sedan) eftersom det är en kraft som inte bara sker utan en högre makt utan en makt som inte tillåter att en högre makt finns med. Evolutionsteorin utesluter Gud. Hur kan då en kristen säga sig tro på en teori som utesluter den man tror på? Sedan finns det kristna som vill skilja på vetenskap och religion. De säger att Gud finns till för att tillfredställa vårt sinne i en värld full av saker som vi inte kan förstå, men att Han inte säger något om vetenskapen och om hur jorden blev till. Fel. Enligt min mening väljer man att tro på allting eller ingenting, väljer man Gud tror man på allting som Han säger i Bibeln och väljer man evolutionsteorin kan man inte ha Gud med i sin "tro".

"De som påstår detta bortser från att det för länge sedan fanns himlar och en jord som uppstod ur vatten och genom vatten, i kraft av Guds ord. I vatten och i kraft av Guds ord dränktes den dåtida världen och gick under. Men de himlar och den jord som nu finns har i kraft av samma ord blivit sparade åt eld och förvaras till den dag då de ogudaktiga skall dömas och bli fördömda. " 2Petr. 3:5-7

11 comments:

Hejafreja said...

Utmärkt skrivet!! Ser att du har läst Volt :)

Jossan said...

Hej! jo, bra skrivet. Läste lite i volt, men fetrsom mina brorsbarn var hos oss hann jag aldrig läsa till slut..! men ditt inlägg har en myckat bra pont...bara också de som tor på evolutionsteorin skulle kunna läsa dethär och förstå att de int var Big Bang som "skapade" jorden, utan Gud! ha d bra vännen! Kramar! GVD

Hanna said...

Egentligen skrev jag detta före jag läste Volt, men Volt inspirerade mig att publicera detta. Gubben i Volt (va han nu sne hette) studerar fysikalisk kemi (eller va han färdig från det?), men ja kan int förstå hur han klarar av att studera ett så jobbigt/tråkigt ämne utan att kunna trösta på Gud i svåra situationer. :D

Sofie said...

Jo, jag håller med de andra. Bra skrivet! Intressant text också, fastän jag annars inte är så intresserad av ämnet!:)

Anonymous said...

Då jag var på konferensen på Livets ord förra helgen så var jag på en workshop om intelligent design. Det var Krister Renard (fysiklärare på LO:s kristna gymnasium) som höll det och det var jätteintressant. Han har förresten en hemsida med en massa texter som behandlar ämnet; gluefox.com.

Angående storyn du drog i början så är det ju faktiskt ganska konstigt det där att icke-troende har så svårt att tro att det kan finnas en intelligens som ligger bakom allt som existerar. Jag tvivlar på att någon ens skulle komma på tanken att en komplicerad manick som ligger ute i skogen t.ex. skulle ha kommit dit av sig själv.

Ja, men det är ju mycket man inte förstår här i världen. :) Bra skrivet btw!

Hanna said...

Tack tack!
-> Sofie, det är bra att vara lite intresserad av ämnet för det kommer att komma upp senare i livet och då bör man ha det klart för sig hur man tänker och varför.

7ommy said...

Ja ha allti tänkt evolutionsteorin i samband me den kristna tron, just att kanske en Guds dag inte är en dag i vårt liv, utan kanske nån 1 miljard år.
Denhä texten sku helt bra kunna skickas ti nån tidning o publiceras. :D

Annie said...

Jag håller fullständigt med alla föregående talare! Jättebra skrivet, verkligen! Och den där korta historien i början var också mycket bra! ;D Det finns så många som borde läsa det här och få öppnade ögon! Ta hand om dej! Kram!

Hanna said...

Tack Tommy och Netti! :)

Anonymous said...

Hepp... Inte behöver evolutionsteorin och skapelsen utseluta varandra som du påstår, men många bra pointer! Sällan man orkar läsa igenom såhär långa funderingar, redan att texten var så bra är ett tecken på en god tanke bakom..

JJ said...

Okej, måst kommentera bara för att Hanna ska förbättra sitt "Comments"-rekord.. Men asså en dag fö oss e som tusen dar fö Gud o vice versa.. Men det jag ännu skulle säga var att evolutionsteorin inte NÖDVÄNDIGTVIS behöver utesluta skapelsen, men i de flesta fall gör den det ändå. Och om det inte beskrivs i Bibeln hur Gud skapat allt detta underbara omkring oss så kanske vi inte behöver undra heller alltför noga. Hittils har väl vetenskapsmännen ändå inte hittat på en enda bra teori. Oj vad jag känner mig naturvetenskapligt inriktad..