27.11.06

Fredag-Söndag

På fredagen fick jag vara på Baggis igen, de var länge sen sist så de var roligt! Före själva ungdomssamlingen sku börja öva vi en julsång som vi skall uppträda med på julfesten den 16.12. Hoppas vi blir många ungdomar där. Eftersom 1h sångövning inte räcker för att stilla den sjungande själen för de flesta individer i församlingen fick alla ännu sjunga en sång från sånghäftet solo eller i duett. Åh va de e jobbit att tänka hur man ska skriva rätt, de e nog länge sen moddalektionerna och rättskrivningsregler... man hinner glömma en hel del och språket blir dåligt. Dumt dumt.

På lördagen ringde väckarklockan 9, ja steg upp halv 10, åt, klädde på mig och rusade till bilen. Sanna fick vänta på oss som vanligt för mina byxor e alltid borttappade :D. Vi sku spela lätkä, men planen var ganska våt, pucken gick inte rikitgt framåt och slog man emd klubban på isen så strittade de iskallt vatten på medspelarna. Dehär va ju såklart roligt :P, men vi bestämde oss ändå att iställe spela futis på isen och de var ännu roligare! Tills vi insåg att det kommer vatten igenom skridskorna och yllesockorna. Så vi slutade ganska tidigt.

Klockan 1 var Emma o jag i stan o träffade Ina. Hon hade kommit för att second hand shoppa till nåt skolprojekt så vi sku springa runt lite i second hand butiker. Vi träffa Anu o Wallis också o Wallis kom med oss o shoppa :P. Vi gick mest i Eira i olika småaffärer, men vi hitta också en UFF som hade de bästa urvalet. Väskor och skor fanns såklart i mängder i de mindre butikerna, men alla affärer hade yllekjolar och dem hittar man int så ofta i vanliga butiker så ja ska försöka denhär veckan hinna o shoppa en kjol till vintern :). Från H&M hitta ja dessutom en enkel svart långärmad som kommer väl till pass på vintern.

Klockan 17 var det Biblisk middag i Månsas. Stämningen var festil coh rolig, vi dansade till israeliska sånger och sjöng såna också. Vi blev bjudna på youghurt med honung och frön på bröd, linssoppa (den som Esau sålde sin förstfödslorätt för), Rebeckas köttgryta med korn och som efterrätt frukter med nötter. Micke Nyström höll ett föredrag om mat på Bibelns tid och Ufa Emeleus talade om hur det är viktigt att vi stöder Israel eftersom Gud har sagt att det för evigt kommer att vara Hans egendomsfolk. Oberoende av hur troget israelerna håller sig till Gud välsignar Han dem och straffar alla som gör ont mot Hans folk. Vi skall vara vänner med Israels folk eftersom Gud har sagt att de under de yttersta tiderna kommer att omvända sig till kristendomen. Alla israeliter kommer att bli frälsta (se Rom. 11:25-26). Så kvällen var riktigt intressant och mamma tog hem en tidning som den kristna ambassaden i Israel ger ut :).

"Ty du är ett heligt folk inför HERREN, din Gud. Dig har HERREN, din Gud, utvalt att vara hans egendomsfolk framför alla andra folk på jordens yta." 5Mos. 7:6

Efter den roliga Israelkvällen åkte vi alla festklädda ungdomarna till Tommy där vi skulle ha filmkväll. Vi flickor (okej, jag) skulle ha velat dansa, men Tommy förbjöd oss, vi hann bara dansa en liten stund tango :P. Vi tittade Robocop 3, vilken var ganska tråkig för oss flickor och sedan efteråt såg vi Finding Neverland, som var betydligt intressantare och ganska rörande. Den handlade om en teaterpjäsförfattre och en familj med en skara pojkar som tyckte om att leka :). Den va nog rolig och i slutet av filmen satt vi fickor på soffan o tittade på varandras ögon och allas ögon var riktigt vattniga :).

På söndagmorgon var dte gudstjänst i Malms kyrka kl. 12. Jag var så glad att se så många ungdomar i kyrkan: över 50%. Förra söndagen hade vi också varit i majoritet och många söndagar sitter det nog många ungdomar i kyrkan. Jeij for that! Halvar påminde i sin domedagspredikan att fast man inte läser Bibeln närmar sig Dies ire ändå. Vi är alla skyldiga inför Gud och oberoende av om någon ser de synder vi gör får vi dåligt samvete för att vi vet att det finns en som ser: Gud. Inför Guds domstol står vi då och vet att vi är skyldiga, men vi skall förstå sanningen, och sanningen skall göra oss fria. Joh. 8:32. Är vi Jesu lärjungar och förblir vid Hans ord kommer vi att få den frikännande domen. Hör vi inte till Jesu lärjungar och tror vi inte på Hans ord kommer vi att hamna i helvetet. Två verkligheter: himmel och helvete.

På söndagkväll hade vi bibelstudium där vi avslutade Efesierbrevet. Vi diskuterade Guds vapenrustning och hur den kan hjälpa oss mot den ondes anfall. I Robocop kvällen innan hade vi sett att en polis som inte hade på sig sin skottväst blev skjuten och dog. Så kan det gå för en kristen som inte är rustad. Vi talade också om kvinnans ställning i förhållande till mannen, i ett äktenskap. Egentligen känns det ganska skönt att veta att när jag som kvinna gifter mig lever jag i ett förhållande där jag vill underordna mig min man, men också där han älskar mig och beskyddar mig. Jag samlade några bibelställen kring detta ämne, läs och begrunda:

"Mannen skall ge sin hustru vad han är skyldig henne och på samma sätt hustrun sin man. Hustrun bestämmer inte över sin kropp, det gör mannen. På samma sätt bestämmer inte mannen över sin kropp, det gör hustrun." 1Kor. 7:3-4

"Ty mannen kommer inte från kvinnan utan kvinnan från mannen. Och mannen skapades inte för kvinnans skull utan kvinnan för mannens skull. Därför skall kvinnan ha en makt på huvudet för änglarnas skull. Men i Herren är det så att kvinnan inte är till utan mannen eller mannen utan kvinnan. Ty liksom kvinnan har kommit från mannen, så blir också mannen till genom kvinnan, men allt kommer från Gud." 1Kor. 11:8-12

"Ni hustrur, underordna er era män, så som ni underordnar er Herren. Ty en man är sin hustrus huvud, liksom Kristus är församlingens huvud - han som är Frälsare för sin kropp. Som församlingen underordnar sig Kristus, skall hustrun i allt underordna sig sin man. Ni män, älska era hustrur, så som Kristus har älskat församlingen och offrat sig för den,[...] På samma sätt är mannen skyldig att älska sin hustru som sin egen kropp. Den som älskar sin hustru älskar sig själv.[...] Men vad er angår skall var och en älska sin hustru som sig själv, och hustrun skall visa sin man vördnad." Ef. 5:22-25, 28, 33

"På samma sätt skall ni män leva förståndigt tillsammans med era hustrur som är det svagare kärlet. Visa dem aktning som medarvingar till livets nåd, så att era böner inte blir hindrade." 1Petr. 3:7

4 comments:

7ommy said...

Hej du ha ju skrivi samma juttu som jag, int ska de gå såhär. :D
Bra att du tog fram dendär kvinnan i Robocop 3, hade helt glömt den.

JJ said...

hah ja ha o skrivi samma

Hanna said...

Ja visste att ni hade skrivi samma, men in case nån missar era bloggar finns de då på min blog :D. Nånej, men samma, emn ur olika synpunkter, i alla fall bevisar de att vi alla tyckte om vårt veckoslut :)

Sofie said...

Ooh, härlit att ni hade israelkväll!!;D :D Verkligen! Jag tycker det är så viktigt att det talas om Israel!