21.11.07

Om att inte veta

Ovetskap är något som lätt får en person konfunderad. Att inte förstå eller veta vad som skall göras, vem gör, hur något skall göras eller hur mycket gör att man blir råddig och nervös. Människor är såna till naturen att de måste ha ordning och känna att de har kontroll över sina liv. Till en av våra basinstinkter hör att vi går i panik om det som vi aldrig trodde skulle ske händer eller vice versa. När bottnen av våra liv, det som vi kan kontrollera, tas bort ifrån oss står vi plötsligt där mitt i ingenting helt rådslösa. En som har mist en nära anhörig eller brytit upp från ett långt förhållande, kan finna sig själv putsa och städa varenda knut i bostaden. Man vill kunna ha kontroll över någonting. Veta att något är så som man själv har gjort det.

Nu låter dehär lite väl dramatiskt, egentligen tänkte jag tala om något alldeles vardagligt, men låt dramatiken krydda resten då. De e nämligen så att man ena dagen i skolan kan vara alldeles stressad över mängden sidor att läsa och jämra sig över de sidor man itne hunnit med. Sedan nästa dag kan stämningen vara helt uppochnervänd, man märker att man har all tid i världen och att man inte behöver läsa det man stressat om dagen innan. Sedan kan man dock inte var alldeles säker på om man har rätt information eller om det igen följande dag faller en enorm bomb på en. Dethär kallar jag osäkerhet. Det är nästan värre att vara stressad över att ha för mycket att läsa, än att först vara lättad och sedan få en bomb i nacken. Nåja, dehär e de som antränger min annars så kunskapsmässigt inriktade hjärna för tillfället.

"Inkoossa kaikilla on filippiiniläisiä palvelijoita ja Audi Quattro. Mikrokin toimi niin että siihen laitetaan raaka-aineet ja sanotaan mitä halutaan valmistaa ja siellä sisällä sitten istuu yksi filippiiniläinen, joka kahdessa minuutissa kokkaa valmiin annoksen" [Patrick siihen kun Hanna ei osannut käyttää mikroa]

No comments: