31.8.06

Och det blev höst...

Hej! Är på riktigt bra humör fastän ja e lite krasslig. Det är över en vecka sen ja senast skrev nåt om va ja har haft för mig, men så är det när man fyller sin Filofax med massor program så går tiden bara sådär :P. Oj borde hämta en näsduk. Ska göra det.

Det är komiskt att på lördagen solade ja ännu i bikini på stugan och nu sitter ja med yllehalsduk, yllesockor o tröja härinne. Ruskigt! Men igår på morgonen märkte jag att hösten var här. Det kändes i luften och nu blir vädret bara värre och man kan inte mera lura sig själv att de är sommar. Bäst att gömma undan bikinin.

Förra veckoslutet var vi på stugan. Ja orkar int skriva så mycket om det, ni får läsa det på Tommys blog: http://tommykm.blogspot.com/, inlägget Dude, where´s my car?! Oh yeah, Freja took it... Ja kan kort berätta att det var varmt (dvs. jag solade), vi badade bastu, simmade i Päijänne, vars vatten hade sjunkit över ½ meter!, gick på mörka nattliga promenader och skådade den underbaraste stjärnhimlen på hela sommaren och så hotades vi att bli skjutna. Men de var härligt som alltid då vi är på stugan! :D

På söndagen var det Allan Franzéns 60-års kalas. Han firade det i kyrkan, efter gudstjänsten, men jag skulle hjälpa Maj-Britt på hennes 70-års kalas samma dag så ja skyndade dit. Där fick ja träffa en massa av hennes släktingar och en kvinnopräst från Rönnbacka, som kände dem som förut bodde i vårt hus :P. Igår var vi igen på kalas hos Maj-Britt och då var grannarna bjudna. De var alla i ganska hög ålder, men desto roligare hade de! De måst ha varit de bästa som hänt många av oss som bor på Tobiasvägen att man har fått ihop ett så skojigt gäng av grannar!

Hela veckan har jag också vaktat barn och det har varit givande. Jag lär mig massor om barn och hurdant det är att vara förälder till så många barn. Flickor är vildare och bråkigare än pojkar och småbarn kan vara elaka ibland, men så söta och snälla ändå! Dessutom så kan man itne vänta sig att ha rena strumpor eller tröja efter en hel dag med småbarn :P.

Det var så välsignat att just som jag var så orolig över vad ja skulle göra på hösten så får ja först jobba en hel vecka och efter det jobbar ja mer sällan. Sen fick ja idag mina studier ordnade för hösten, ja har varit så störd på att de ska vara så svårt, men med andras hjälp och lite fixande o internet så ordnar de upp sig :). Så nu rä jag färdig för hösten! Jess! :D

Dethär veckoslutet blir det konfirmation i vår församling och imoron har Tommy tuparen i sin nya Esbolägenhet. Vi har nog nångång på hösten också tänkt kolla in Ottos Åbolägenhet, få se när de blir av. Guds nåd vare med er alla!

27.8.06

REKLAM!

Skall göra reklam för två veckoslut som ordnas inom vår församling (Markus församling) denna höst.

Tro, sex och kärlek-veckoslut ordnas i Månsas kyrka i Helsingfors den 29.9-1.10. Veckoslutet handlar om sexualiteten som en Guds gåva till oss människor och hur Gud (enligt Hans Ord i Bibeln) har menat att vi skall använda den. Vi kommer ocksaå att behandla relationer, sex och kärlek. I programmet ingår det fem föreläsningar av Halvar Sandell, Johannes Perret och Kristina Fernström samt diskussion och friare kvällsprogram. För dem som kommer längrebortifrån finns det möjlighet till måltider hela veckoslutet för 15 e och övernattning i Lukascenret (avgiftsfritt?). Mera info hittar ni på adressen www.trosexochkarlek.tk. Anmäl dig senast 15.9 om du vill delta. Möjligheter till ett sånthär veckoslut kommer sällan eftersom man sällan vill behandla ämnet då det kommer så mycket intryck och info från omgivningen. Att få ett kristet perspektiv på just sex och kärlek är dock ytterst viktigt så ta tillfället till vara!

Bibelns röda tråd-veckoslutet ordnas också i Månsas kyrka den 15-16.9. Som föreläsare har vi Leif Nummela och Henrik Perret. Programmet går ut på 11 föreläsningar om Bibelns olika böcker, från Moseböckerna till Uppenbarelseboken. Programmet ser ut enligt följande:

FREDAG
17:30 Anmälningar, material utdelas
18 Lagen
Bibeln och urhistorien
19 Från Abraham till Mose
20 Och han började med Mose...
21 Avslutning

LÖRDAG
9 Profeterna
Gamla testamentets kronologi
10 De förra profeterna
11 De senare profeterna: de stora,
12 Tolvprofetboken
MAT
13 Skrifterna
Kristus i Psaltaren
14 Job, Festrullarna, Daniel
15 KAFFE
15:30 Jesu liv och lära
16:30 Urförsamligen föds och evangeliet sprids
17:30 Den elfte timmen: ändens tid

Jag hoppas att ni tar emot denna information med glädje och delar med er av den! :D Jag hoppas också att ni kan komma på dessa veckoslut för den undervisning man får är mycket värdefull! Gud välsigne er och bevare er!

23.8.06

Hurtig dag och andra Timoteusbrevet

Gårdagen spenderade jag helt och hållet med Anni. På morgonen cykla vi båda från vårt håll ti gymmet. Sen gymma vi och bestämde oss för att cykla till oss. Vägen gick förbi en simstrand så vi stanna där o simmade o sen kom vi hem. Hemma laga vi mat, koka kaffe o sen kom pojkarna o ville fara o spela volleyboll och fotboll. Så vi körde till Bocksbacka o spelade de tvenne sporterna, men kom hem i tid så att vi ännu sku hinna se en film (Kingdom of heaven) med Anni. Filmen tyckte ja var ganska bra, intressant i historien, bra skådespelare, men inte alltid så smarta idéer. Nåja, skoj var det i alla fall att se den med Anni :). Efter filmen for vi ännu i bastun och sen åkte Anni hem. De va en superdag som ja avslutade med bibelläsning och bön.

Jag läste andra Timoteusbrevet och hela brevet tyckte jag att Gud talade till mig. I första kapitlet, verserna 4-5 står det såhär: "När jag kommer ihåg dina tårar, längtar jag efter att få se dig igen för att bli uppfylld av glädje. Jag tänker på den uppriktiga tro som finns hos dig och som först fanns hos din mormor Lois och din mor Eunice och som nu, det är jag övertygad om, också finns hos dig." Tänk att Paulus hade en sån längtan efter en kristen broder och efter dennas tro! Han vet att han kommer att bli uppfylld av glädje av att endast få se Timoteus, de låter så fint! Sen står det om den Helige Ande i vers 7: "Ty den Ande som Gud har gett oss gör oss inte modlösa, utan är kraftens, kärlekens och självbehärskningens Ande." Den Helige Ande ger oss allt detta, kraft, kärlek och självbehärskning så att vi kan uppföra oss och vara som Jesus vill att vi skall vara. I vers 8 säger Paulus att vi inte skall skämmas för att vittna om Jesus, nåt som är väldigt bra för mig att höra :). I vers 9 talar Paulus om att Gud kallar oss genom sitt eget beslut och p.g.a. sin nåd och inte p.g.a. våra gärningar.

I kapitel 2 börjar Paulus igen tala om att vi inte skall skämmas för Jesus utan lida det som vi måste för att vi är kristna. Vers 3 och 4: "Lid också du som en god Kristi Jesu soldat. Ingen soldat är upptagen av bekymmer för sin försörjning. Han vill stå i hans tjänst som har värvat honom." Jesus tar hand om oss när vi lider för hans skull. Ja tycker det är roligt att Paulus skriver om soldater, de som förstår militära saker kanske förstår bättre när han liknar vår lydighet till Kristus med en soldats lydighet till överheten. I verserna 11 och 12 skriver Paulus att om vi har dött med Kristus skall vi leva med honom, men förnekar vi honom skall han också förneka oss. Igen påminner han alltså oss att vi inte skall skämmas för evangelium.

I vers 24 och 25 i samma kapitel talar Paulus om hurdan en kristen skall vara. "och en Herrens tjänare skall inte strida utan vara vänlig mot alla, skicklig att undervisa och tålig när han får lida. Han skall i ödmjukhet tillrättavisa sina motståndare. Kanske ger Gud dem omvändelse, så att de kommer till insikt om sanningen ". Tänk hur enkelt vi får svar om vi frågar Gud hur vi skall vara och Han har genom Paulus skrivit ner allt i Bibeln så att vi kan läsa det och sen verkställa. E de int skönt?

Kapitel 3 talar om hurdana människorna kommer att vara i de sista tiderna. Det Paulus skriver är redan så verkligt och synligt så att man ser att de yttersta tiderna är nära och man kan precis märka hur människor är bortvända från Gud. I vers 12 kommer det fram att varje människa som bekänner Jesus kommer att förföljas. De e allvarligt och skrämmande, men sant. "Så kommer också alla som vill leva gudfruktigt i Kristus Jesus att förföljas. " I verserna 16 och 17 kommer det fram att Bibeln är Guds Ord och att det är bra för oss om vi läser den och följer den: "Hela Skriften är utandad av Gud och nyttig till undervisning, till bestraffning, till upprättelse och till fostran i rättfärdighet, för att gudsmänniskan skall bli fullt färdig, väl rustad för varje god gärning. "

I kapitel 4 fortsätter Paulus att tala om de yttersta tiderna och konstaterar att hans sista tider är på kommande. I vers 7 låter han lugn och glad när han tänker på sin död för han har levt ett liv i Kristus. "Jag har kämpat den goda kampen, jag har fullbordat loppet, jag har bevarat tron." Paulus avslutar sitt brev på samma sätt som han avslutar alla breven: "Nåd vare med er."

"Fly bort från ungdomens onda begär och sträva efter rättfärdighet, tro, kärlek och frid tillsammans med dem som åkallar Herren av rent hjärta. " 2Tim. 2:22

21.8.06

Left Behind III

Mamma och Pappa körde idag iväg mot Österbotten. De fick en chans att undfly röken här, men de var också en arbetsresa. I varje fall fick vi en chans att ordna filmkväll. På tal om smoken så har hela Helsingfors idag varit övertäckt av rök. De ser skumt ut, luktar hemskt och folk mår dåligt. Vi har ibland haft det lättare då vi int bor mitt i stan, men idag hade röken kommit ända till oss så ja var glad att kunna vara inne på eftermiddagen.

På förmiddagen var Anni o jag på simstadion och solade oss och simmade. De va jätteskönt för de va int lika fullt som de brukar vara på sommarlovet, ändå var de varmt och vi fick simma o hoppa o leka så mycke vi ville :D. Ja kom hem kring 4 och började baka o städa inför filmkvällen. Ja hann baka två bröd o bullar, Henrik o Jan städa så ja behövde int göra det. Filmkvällen börja nångång efter 7, vi tittade filmen Left Behind III: World at War. Den var obeskrivligt bra! Jag hoppas att alla kristna och tvivlande får se den för den påverkar och undervisar och rör en! Underbar film! I mitten av filmen hade vi matpaus och funderade på varför vissa bullar var platta... Hade gästen/jästen uppfört sig på ett oplanerat sätt? :D Vi avslutade kvällen med en kort andakt och nu sitter pojkarna o spelar andliga sånger medan jag försöker avhjälpa min abstinens :P. Nånej, ja ska snart gå o sjunga om de ännu orkar spela :). Men alla som har en chans att se filmen Left Behind III så jag rekommenderar at ni ser den och visar åt så många ni kan! Ser man den på allvar får man mycket ut av den! Gud välsigne er alla vänner! Ha de bra!

20.8.06

Mitt veckoslut och abstinens

Internet tycks vara ur funkion idag lite överallt. I alla fall här hemma har den inte fungerat på hela dagen. Skall jag se positiva sidor i det så har jag ju ägnat mig åt annat då ikväll, t.ex. fotboll och volleyboll. Abstinensen tynger ju på nu och jag ser ingen lösning på detta ADB-problem (ATK-taidot: olen käyttänyt internetiä). Så vad tar jag till hjälp, jo, Microsoft Word (ATK-taidot: olen käyttänyt Wordia). Vilken lättnad att datorn för övrigt fungerar kan man tänka i denna stund av desperation.

Mitt veckoslut var som vilket sommarveckoslut som helst. På fredagen var Tommy snäll o ställde till med en småmysig filmkväll och var orolig over att ha kvinnor i sitt rum medan han själv var borta. Undrar vart hans boxers försvann? Märker att skriverierna blir väldigt filosofiska och mer fundersamma när jag inte har brottom med surfandet eller med MSN-diskussioner som tar tiden bort från blogskrivandet. Skönt? Borde kanske alltid skriva blog först på Word… Oj nej, nu hör jag Henrik komma, eller är det Jan…? I vilket fall som helst kan det betyda min undergång, eller detta inläggs undergång. Nej, denna gång händer det inget för Internet fungerar ju inte. Skönt?

Jo, jag höll på och berätta om fredagen. Efter filmkvällen tog vi tåget, som till vår förvåning(?) var proppfullt med ungdomar en fredagkväll, till Järnvägstorget. Därifrån gick vi till Brunnsparken där fyrverkeri FM skulle börja 22:30. De börja ju som vanligt först kring 23, men före det fick vi beundra några Manniken pissar (hette det så?) vid vattenbrynet. För att ordentligt se fyrverkerierna måste vi dessutom byta sittplats, så vi gick till mattvättstället vid Ursula och satte oss på höga ställningar. Utsikten var fin, men låren blevo sjuka så vi stod resten av tiden. Vanlitvis brukar ja träffa massor bekanta, men så var fallet inte denna gång, vi såg bara några Ottos kompisar och några yngre Brändöelever. Fyrverkerierna var helt okej så de var en skoj kväll om man adderar sällskapets trevlighetskvot till fyrverkerierna :P.

De e helt bra att skriva på Word sin blog, för den rättar till min tangentbordsdyslexi (4fingerssystemet är inte alltid så hållbart), men ibland omskriver den ord som jag har skrivit rätt till engelska ord. Borde man ändra några inställningar? Nå, nu har jag i alla fall ett svepskäl till att bokstäverna eller hela ord är lite huller om buller. Att lusläsa bloginlägg är inte riktigt min sak. Tror int att ja gjorde det heller med mina uppsatser i gymnasiet för de var alltid så långa…

På lördagen vakna jag sent, vilket har blivit en ovana denna vecka, ja skall försöka rätta till det nu nästa vecka. Nå, ja hann städa mitt rum och sen hann vi bli försenade från en träff vid Borgbacken och t.o.m. från följande träff vid Hesburger, men det berodde på att vi råkade träffa Mannu i Stockmann. Han var på riktigt gott humör, nu vet ja då orsaken. Fast kanske det inte just då berodde på det, men nu är jag en information rikare i alla fall. Konstaterande: alla tycks finna åt sig en pojk-/flickvän just på sommaren.

På Hesburger träffade vi vänner från Österbotten. Sofie, Johi, Netti, Melinda och Sofia hade kommit till Helsingfors med KU:s blåsorkester för att spela i vår gudstjänst och ha en kvällskonsert i Sibbo också. Det var jätteroligt att få träffa dem alla, särskilt Netti, som ja inte hade fått tala med på länge. Hon berättade åt oss saker om SLEF som var jätteintressant och vi alla blev överraskade av hur mycket konservativa det ännu finns som vi inte har vetat om :D. Halleluja! De var rolit att träffa de andra flickorna också efterosm jag har blivit bättre vän med dem under sommaren :).

På kvällen körde vi till Sibbo då och vi fick alla erfara en ny plats då vi int har varit nästan alls bekanta med Sibbo förut, fastän det är relativt nära. Blåsorkesern, en Stockholmskvartett och Iselin Strandvall spelade och sjöng i Sibbo gamla(?) kyrka. De var en fin konsert och efteråt fick vi hälsa på Biskop Vikström som också hade varit och lyssnat. Jee, nu funkkar internet! Va bra att jar en har hunnit så här långt med inlägget :P. Ska snabbt skriva det slut och sen börja nörda mig. Händerna skakar…

Idag vakna jag händelsevis tidigt eftersom gudstjänsten började redan kl. 10. Det var en superlång gudstjänst, 1h 45min., men bra var den också! Hoppas att sången och blåsorkestern gjorde intryck på folket som var samlat där! Efter gudstjänsten hade vi tyvärr brottom hem eftersom vi ännu skulle åka till Sjundeå på konfirmationsfest, men ja hann hälsa på alla vänner som hade kommit till kyrkan o de va bra för ja va så glad att vi var så många samlade där :). Ett snabbt varv hem, sen till Sjundeå och hälsa på kusiner som vi inte hade sett på en lång stund och sen hem igen. Efter lite indrott och en lång dusch sitter jag här o försöker skriva snabbare så att ja sen sku kunna vara på Internet så länge det fungerar. Fast kanske det nu fungerar igen som vanligt. Det får man hoppas i alla fall.

Skall bara ännu berätta att jag har haft ganska ordentlig huvudvärk hela senaste veckans och jag började redan bli orolig för alltmöjligt som det kunde bero på, men så tänkte jag att det måste ju bero på röken som kommer hit från Ryssland. Så sa Pappa att många mänskor har haft just såna symptom så nu känner jag mig lugn. Huh, äntligen färdig. Tänk vilken stress Internet förorsakar då jag genast börjar stressa med mitt inlägg så fort nätet igen fungerar. Tokiger jag. Men nu är ja på gott humör o väntar ivrigt på hösten och allt som kommer att hända. Det första som nu hander i min framtid är kvällsmål. Sköt om er alla vänner! Gud välsigne er!

16.8.06

Bibelläsning och bön

Jag är ganska stolt, eller nöjd egentligen, över att ja har verkligen tagit emot utmaningen och haft min egen ½h- andakt varje kväll. De kräver nog en hel del, eftersom jag ibland så gärna bara sku sitta riktit länge vid datorn eller vid TV:n (okej, TV har ja int tittat nästan alls på sommaren), men man ska vara beslutsam. De känns i varje fall otroligt skönt efter att man läst Bibeln och bett och blir man ängslig eller märker att man börjar tänka på fel saker så e de bara att säga Jesus om o om igen så brukar man bli fridfull igen :).

Idag var de så vackert väder (efter gårdagens uppfriskande regn) att ja bestämde mig att packa ner Bibeln, kameran och kikaren o hajka upp till Kalkberget. Ja fick varmt av att gå upp dit, men däruppe blåste de riktit friskt så ja kunde sola utan att bli svettig o nästan inga insekter störde mig heller :P. Ja va där dessutom en passlig tid så att ingen annan fanns där så ja kunde be o läsa i egen ro. Ja läste Kolosserbrevet o ja tyckte att de tala till mig mycket. Många av Paulus brev tycker ja gör det. Om att sjunga står de såhär i Kol. 3:16 "Låt Kristi ord rikligt bo hos er med all sin vishet. Undervisa och förmana varandra med psalmer, hymner och andliga sånger och sjung med tacksamhet Guds lov i era hjärtan." Den tyckte ja va bra, för de e alltid så skönt att få sjunga lovsånger :) och dessutom tar den med samma upp viktigheten i att låta Bibeln bo hos oss, vara en viktig del av våra liv. I vers 23 i samma kapitel står följande: "Vad ni än gör, gör det av hjärtat, så som ni tjänar Herren och inte människor." Man ska int göra saker halvhjärtat utan alltid ge sitt allt. I kapitel 4 vers 6 står det om hur man skall uppföra sig kring icke-kristna människor så att man vittnar genom hurdan man är och så att man tar vara på tillfällen att tala om Jesus: "Ert tal skall alltid vara vänligt, kryddat med salt, så att ni vet hur ni bör svara var och en."

Föregående kvällar har ja läst Filipperbrevet och ja har bett ganska mycket om att Gud skall hjälpa mig att ha Jesus inför ögonen i alla tillfällen, var jag än är. Jag har också bett om kraft i olika situationer och att jag skall kunna inse att jag inte klara av något allenast av egen kraft o ansträning. I Filipperbrevet hitta ja sedan två ställen, som dock är kända från förut, men som i denna situation tala speciellt mycket till mig: "Gör er inga bekymmer för något utan låt Gud i allt få veta era önskningar genom åkallan och bön med tacksägelse. Då skall Guds frid, som övergår allt förstånd, bevara era hjärtan och era tankar i Kristus Jesus." Fil. 4:6-7
"Allt förmår jag i honom som ger mig kraft." Fil. 4:13

13.8.06

Slutet av sommaren

Åh vilken awesome sommar de har varit! Ja va rädd att de int sku bli så bra för ja hade så stora förväntningar, men super super super blev det! Tack till alla som har bidragit :). Mitt sommarlov e ju int riktigt slut, men för de flesta börjar de vara. Sommaren e int heller ännu alls slut, utan värmen bara fortsätter. Helt underbart solig sommar har de varit, precis som ja önskade! Att livet kan va härlit! :D

Hela denhär veckan har ja varit i Österbotten, Nedervetil o Munsala närmarebestämt. Vi kom till Pampas med Sofie på måndag eftermiddag. Före de hade vi vari hemma hos oss o besökt bostadsmässan, cyklat o haft beachparty :). Under min vistelse i Nedervetil lärde ja mig känna omgivningen bättre, vi simma varje dag många gånger också och fick träffa släkt o vänner :).

På tisdagen va vi o paddla o körde vid Emmes. Ån va jättevacker, för övrigt var alla vattenställen supervackra! Från Emmes for vi till Seljes o simma o köpa glass :). På kvällen blev de bilfärd till Kokkola, som e en härli stad! Vi simma länge länge vid havsstranden o så körde vi till olika nya bostadsområden. De va jättebra att vi körde så mycket så fick ja lära känna de områden som Sofie rör sig på vanlitvis :).

På onsdagen var vi hos Johis med Rosa o så kom Sofia o Melinda också dit :). Vi fick se alla Johis Belgienbilder så de va skoj. På eftermiddan for vi sen till Kokkolas nya simhall o den va super! Där fanns en lång rutschbana o vi prova på alltmöjlit dyknade o hoppande o mitt bakåthuvudetförehopp lyckades igen :P. På kvällen for vi till Inas o träffa massor krombibor o fick bada bastu o simma, tack Ina!

På torsdagen va vi igen till Johis på förmiddan. Vi lekte o sola me hennes brorsbarn o ti slut gick vi till deras hus o simma, de va skoj! Resten av eftermiddan planera vi Sofies grill- o filmkväll. Klockan 18 kom gästerna o vi börja me mat o sen titta vi två filmer o grilla. De va en jätteskön kväll, hoppas man får tillfälle till de igen nångång :).

På fredagen va vi trötta, men vi packa nästan genast våra bags för Humlefestivalen. Sen hämta Johi oss o vi for till Kokkola o äta till Pedrinas. De va en mysig restaurang me god mexikans mat. Tack för lunchen! :) Sen for vi till Johis, hämta hennes föräldrar o for till Johis syster o träffa Johis systerson Axel. Han var så söt så söt. O mjuk som beebisar brukar va :).

Efter att vi hade sett lilla Axel körde vi mot Munsala o Hummleholmen till Humle!!! Ja va ganska trött så ja sov lite i bilen, men vakna då vi närmade oss. Vi fick samma hydda som föärra året o pojkarna sov i samma som förra året. Vi fick dock vänta nån timme på att pojkarna sku komma, för de kom på tumis från Helsingfors. Klockan 19 började festivalen. Augustine, Mindstrife, The february stars o Koju spela. De va alla riktit bra, men Koju tyckte ja bäst om. De va så rolit hela kvällen för massa folk som ja kände kom dit o man fick umgås o diskutera o skratta. Ja e så tacksam för alla mänskorna som ja känner som e kristna! På natten va de Open stage i cafétältet o vi började gå o sova kring 3. Sen kom Henrik, Erik o Pontus ti vår hydda o vi öppna dörren o tala en stund o stängde dörren. Medan dörren hade varit öppen hade en geting smugit sig under mitt täcke o så stack den mig såklart :. Ja skrek till o sprang ut o fick till stånd lite panik i vår hydda :P. Så satt vi hydrocotrison o kolla om de fanns mera getingar nånstans... Sofie kolla utifrån o märkte att de surrade omkring 20 getingar utanför vid lampan, vi skrek till o sprang in o våga int gå ut. Så ringde vi till Henrik o gick resten av natten o sova i pojkarnas hydda.

På morgonen vakna vi kring 9 o sjöng till Jan för han fyllde 21 år. Erik o Pontus kom med en munk o sjöng också o Henrik o jag gav ett jesusbälte åt honom :). Vi vågade oss till vår hydda o bytte kläder o sen spela vi nästan hela förmiddan volleyboll. Vi gick också ut o ro i de smått skrämmande vattnet. efter lunch åkte vi ut till Storsand, ett otrooolit vackert ställe nära Klippan med lång fiin sandstrand o långgrunt vatten. Vattnet va kallt, men stranden va underbar o pojkarna fick till stånd ett snyggt sandslott :P. När vi kom tillbaka till lägerområdet så va de dusch o sen börja ren festivalen. Lördakväll va de nästan dubbla mängden folk så de va många man fick prata med :D. Artisterna va Mecki, Salt, Conny o Erik, Anderson o Bob K. Vi såg också pjäsen Maria Magdalena i cafétältet, den va int riktigt enlit de som står i Bibeln, så ja ides int titta hela till slut. Conny o Erik va bra o då Anderson o Bob K spelade stod vi hela tiden framför scenen o dansade, superskoj! :D Natten gick i cafétältet o sömn fick vi nångång efter 3. De fanns en butik, Maanalainen levykauppa, som sålde kläder, CD:n o andra prylar där o ja hitta så många superfina t-shirts, men de fanns int i min storlek, så ja sku kolla dme på nätet, men där fattas den som va min favorit :(. Ja sku så gärna villa ha en sån, den va brun o hade ljusröd text på där de stod Loved by Him o på baksidan ett bibelställe. Den va av märket NOTW, made in USA o de flesta i 100% bomull. Nå, ja ska föröska ringa dit o fråga om de vill posta eller på nåt sätt göra så att ja får en sån :P.

Humle va för mig så otroligt roligt! Ja hade int tyckt att de va den bästa sommarern före Humle, men efter de va ja nog så nöjd o glad över min sommar! Värmen har bara varit så ljuvlig o ja har träffat så mycket nya mänskor o fått vara med om så mycket! Dessutom har ja fått spendera nästan hälften (30/75 dagar) av min sommar med en mycket speciell vän. Hemma (ledig) har ja varit ca 14 dagar av hela sommaren :P. Men tack ännu till alla som har förgyllt min sommar! Ja väntar redan på nästa sommar o allt som hinner hända däremellan :). Skön höst till er alla! Gud välsigne er rikligen! ><>

2.8.06

Pieksämäkiläger

Varje år efter ett Pieksämäkiläger väntar man bara på nästa års läger :D. Och före årets läger väntar man ivrigt på vad lägret bär med sig. På lägret är man sedan lessen de sista dagarna för att man vet att lägret kommer att ta slut :P. Iår vakna ja upp sista morgonen så oerhört trött o slö i hela kroppen. De värkte o kändes plågsamt att stiga upp o samtidit va ja ytterst lessen att vi den dan sku måsta fara hem. Senare på dagen blev de bättre o hemma va ja igen jätteglad :D.

Pieksämäkilägret började för min del redan måndagen den 24.7. Vi åkte iväg kring 12 med Tommys Kangoo helt fullpackad (jaa-a, vems packning va de som fyllde bakluckan? :P). Vi såg vägskyltarna till Pieksämäki nångång efter att vi stannat i ABC Kuortti (ABC-stationerna är för övrigt superbra!). Varje skylt visade mindre o mindre avstånd ti Pieksämäki o vi blev galnare ju närmare vi kom. Tommy tyckte såklart vi va lite fjolliga för han visste int va de va som väntade oss i den lovade staden :). Väl framme träffa vi Sofie, Miriam, Frida, Daniel o Kristian. Frida sku va lägervärd i flickmass me Sofie o mig. Dessutom hade vi ett "överhuvud", Maria Ingerström, som va jättetrevlig o rolig!

Lägret började på tisdagen kl. 17 ungefär. Vi hade föregående dag o tidigare på tisdan ordnat lite i flickmass o bunkka oss i ett eget rum på övre våningen. På måndakväll hade vi desstom vari ti stranden o simma o spela vollis, men myggorna hindra spelet så mycke att vi for ganska snabbt i vattne o de va så skönt varmt! De visade sig vara den enda gången vi va o simma på hela lägre :(. På tisdan satt vi upp vollisnäte framför Kasvattajaopisto (där flickorna sov) o sen prova vi spela lite också. Efter kl. 15 laga vi oss i ordning för att börja ta emot folk så vi satt slutligen ganska många timmar framför auditoriet o hälsade flickor välkomna till lägret. När de flesta hade anlänt va de dags för Välkomsfest i festsalen o senare aftonandakt o jatkot. Jatkot hade ja väntat på länge för där får man bara sitta o sjunga o gå på förbön eller skriva bönelappar. Alla jatkon va jättebra! :)

Onsdagmorgon vakna vi kl. 7:40 för att väcka flickorna. De va vår dagliga uppgift o ibland kändes de tungt när man int fick sova så länge. Morgonen fortsatte sen me bibelstudium o sen kurser. Sofie o jag hade valt Jocki Sandbackas kurs, Omplanterad, som handla om hur de e att ta steget in i vuxenlivet o hur tron ändras o hur man ska vårda sin gudsrelation o växa som kristen. Kursen va jättebra! Ja hade ganska höga förväntningar redan före o efter varje gång hade ja bara högre förväntningar och de blev så bra varje gång! Ja lärde mig massor om att lita på Gud o om att leva som kristen o hur ja ska vårda min relation ti Jesus. Synd att ja int skrev anteckningar, men ja hoppas ändå att ja håller i minnet de viktiga sakerna som ja lärde mig där :).

På dagen for vi ti stan o kolla Pieksämäki city o köpte nå smått i Lidl. De va de enda vi va i stan detta år, fast vi brukar villa va mycke mer. Annars också blev mitt snaskande ti mycke mindre då ja int köpte riktit nåt från stan o va bara en gång in ti cafétälte också. Håller ja på o bli gammal? :D På kvällen va de strandparty me Johannes o Lina Häger. De e ett jättefint par som sjunger otrolit bra o kan stå som förebild för många unga kristna. De blåste massor på stranden, men de va jättekul ändå! Vi lekte olika lekar o blev kanske lite bekanta me varann o så sjöng Johannes o Lina för oss o alla sjöng tisammans. Kvällen sluta me aftonandkat o jatkot.

Torsdan börja på vanlit sätt o man va ren lite inne i rutinerna. De som e skoj me långa läger e att man hinner göra så mycke mer :D. Man hinner lära känna folk bättre o man hinner få så otrolit rolit o en så bra stämning att man itn vill fara hem :P. Kursen va bra som alltid o efter lunchen va de dags för fotbollsmatch mellan de gifta o de ogifta. Spelet blev 1-1, men ja tyckte de ogifta spela särskilt bra då de va många yngre o flickor me :P. Vi spela volleyboll mest hela eftermiddan o så va de igen dags för andakt o jatkot. Milipojkarna kom på kvällen så de vi fick se Benjamin o Mokus i armékläder :P.

Oj nej. Nu har de gått nästan två veckor sen ja börja skriva detta inlägg så mina minnen har redan hunnit glömmas, men ja ska skriva så bra ja kan. De e nästan ibland jobbit att skriva ner allt man har gjort när int tiden tyxks räcka till o man kan ändå aldrig skriva så bra som de påriktit har varit. Men de som e bra att ja får skriva, så att int min förmåga att skriva helt glöms bort :P. Dessutom e de roligt att läsa nästa sommar eller efter många år hurdant det var sommaren 2006 :). Men jo, ja ska fortsätta nu.

Fredagen såg vanlig ut annars, men volleybollturneringen började då. Vi spelade våra två första spela på stranden o vi vann båda såklart :D. Vi hade samma lag som förra året, alltså Jan, Benjamin, Matti, Johannes, Sofie o jag. Henrik hade ett eget lag med några Pedersörebor. På kvällen höll Sofie o jag med Kronobyborna barnprogram o de va jätteskoj! Barn e så tacksam publik o lätta att underhålla, dessutom sjunger de gärna med o är såå glada :D. Efter programmet hann vi dessutom till kyrkan på nattvard ännu. De va ännu jatkot på kvällen, men de gick ut på Bongo denhär gången. Vi hade ganska svårt att få flickorna o sova (de va vår uppgifdt som logementsvärdar) så vi fick vaka ganska långt in på natten varje natt :S. De va nog rolit ändå för då kuunde vi värdar ha skoj tisammans :P o ibland kom milipojkarna eller nattvakterna dit o tala också :).

På lördagen fortsatte volleybollturneringen o vi kom igen med i finalen o vann turneringen :). På kursen fick vi på eftermiddagen fara ut nånstans i naturen o läsa Bibeln o be. Ja gick upp till kyrkan, nära en veteåker där de va jättevackert! Ja hade en otrolit bra andakt i naturen o många andra från kursen hade också haft en riktigt bra timme :). På kvällen va de sen fria förmågor o lägerfest. De va många som uppträdde me nåt o alla sånger som sjöng va jättevackra! Ja tycker så om när kristna mänskor sjunger kristna sånger me sån inlevelse :). Kvällen gick vi lite runt överallt o stannade i ett litet utrymme nära matsalen o diskuterade o lekte. Ti slut gick vi till den lilla utescenen o kolla när några uppträdde o sen va ren dags att sätta folk i sängs. Sista natten brukar va den jobbigaste så vi fick springa efter folk överallt. En flicka hade klätt ut sig till pojke o kommit in i pojklogementet, många pojkar va inne på flickmassen o vi följde med när de blev jagade. Efter klockan 3 var vi ungefär färdiga o nästan säkra på att alla sov o va på sina rum så sen fick vi också gå o sova.

Söndagen va en lessam dag för man visste att lägret sku ta slut. Vi hade sista kursen o vi tacka så mycket för en otroligt bra kurs. Innan lägret började hade ja hoppats att ja sku andligen få nåt ut av lägret o ja fick så bra undervisning av Jocki Sandbacka. Han tala öppet om allvarliga saker, om hur man ska förbättra sin relation till Jesus, hur man ska tänka på himmel o helvete, hur man ska våga berätta om sin tro, våga gå den väg som Gud har förberett åt en. Åh, de va så bra! Tänk att Gud kunde ge mig precis de ja hade önskat få ut av lägret! Lägret sluta me en festgudstjänst, Människa kom fram. De va den enda gudstjänsten som ja hann vare helt på, ja hoppas att de nästa år har flera gudstjänster eller att ja hinner gå på förbön o lovsång i kyrkan. Efter saft o kaffe packa vi bilen o for hemåt. De hade varit ett så rolit läger, massa nya människor, o ja hade itn så lessamt som ja trodde att ja sku ha, för livet fortsätter hemma också (sa Jocki :D). Så mitt uppdrag blev att ja sku hemma varje kväll (eller dag) ta ½h enskild andakt o gå den väg som Gud hade förberett. Livet finns inte på läger utan hemma, där e vår vardag o där ska vi vara som kristna. Men ett Pieksämäkiläger ger nog en föda för året så man orkar till nästa års läger :P. Så nu e de bara att leva sitt liv hemma o vänta va som Gud ger en på vägen :).