3.4.10

Påsklördagen - en dag av väntan

Igår, långfredagen firade vi Jesu smärtfyllda, ödmjuka och förnedrande väg från ångesten i Getsemane, via översteprästernas, romarnas och folkets hån och gissel, till Huvudskalleplatsen utanför Jerusalems stadsportar, där Lammet slaktas. Väntan under fastan och stilla veckan kulminerar i denna, för världen, hopplösa Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum:s död. Men förr oss kristna gäller Pauli ord i Rom. 5:8 "Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog i vårt ställe, medan vi ännu var syndare." Jesus SEGRADE över döden och därför kan vi kristna säga som Paulus "Men i allt detta vinner vi en överväldigande seger genom honom som har älskat oss." (Rom. 8:37)

Vi firade långfredagen med att samlas med kristna systrar och bröder. Det har blivit tradition att se The Passion of the Christ, sedan diskutera filmen, läsa bibelställen som anknyter till Jesu död (Ps. 22, Jes. 53) och sedan lovsjunga och be. Alla tyckte filmen var bra, trots att många av oss redan sett den 4-5 gånger. Varje gång öppnas något nytt och det blev givande diskussioner. Cicci hittade ett lämpligt bibelställe för vår gemenskap i Apg. 2:46 "Varje dag var de endräktigt tillsammans i templet, och i hemmen bröt de bröd och höll måltid med varandra i jublande, innerlig glädje."

När Jesus hade dött var lärjungarna modfällda, de var i sina hem på sabbatsdagen och sörjde. Trots att Han, enligt evangelierna, på tre olika ställen hade berättat att Han kommer att dö och uppstå på tredje dagen förstod de inte. För oss kristna idag, med facit i handen, är lördagen en dag av väntan. Jesus har dött, men vi väntar på att Han skall uppstå. Vi väntar på att fastan tar slut (och man får äta choko och facebooka igen :P), Han fullbordar sitt verk genom att öppna för oss vägen till evigheten.

"Ty är vi förenade med honom genom en död som hans, skall vi också vara förenade med honom genom en uppståndelse som hans." Rom. 6:5"ipse autem vulneratus est propter iniquitates nostras adtritus est propter scelera nostra disciplina pacis nostrae super eum et livore eius sanati sumus" Isaiah 53:5

No comments: