25.4.15

Samkönade äktenskap ur ett kristet perspektiv

Dagens Helsingin Sanomat skriver i ledaren om den nya ändringen i äktenskapslagen, som tillåter även samkönade äktenskap (HS 25.4.2015 Laki kirjasi jo tapahtuneen). Trots Kristdemokraternas och många kristnas önskan om att den nya riksdagen skulle pröva lagändringen på nytt skriver HS att den nya lagändringen kommer att träda i kraft i mars 2017. Ledaren fortsätter med att informera att förändringen i attityden mot samkönade par nog har skett mycket tidigare: lagen om registrerat partnerskap kom redan år 2002 och årligen registreras kring 300 samkönade par (jfrt med 30 000 äktenskap årligen).

Som troende kristen ser jag på äktenskapet som ett förbund mellan en man och en kvinna, ett förbund instiftat av Gud. I Bibeln beskrivs också sexualiteten som något som hör endast till äktenskapet (1Mos 2:24, 2Mos 20:14, 3Mos 20:10-17, Matt 5:27-28). Sex är något heligt och fint som Gud gett som gåva. Också i Finlands lag beskrivs (än så länge) äktenskapet som ett förbund mellan man och kvinna och äktenskapet bekräftas av en vigsel. Äktenskapet är alltså instiftat av Gud och till äktenskap vigs man i Finland i den kristna kyrkan (eller borgerligt i magistraten). Gud förbjuder homosexuella parförhållanden (3Mos 20:13, Rom 1:24-27) och således också samkönade äktenskap.

Någon kan tycka att det här inte låter som en kärleksfull och god Gud. Men för att förstå Gud måste vi förstå Honom som helhet. Gud är fullständigt helig (Jos 24:19, 1Petr 1:15-16), rättvis (5 Mos 32:4, Ps 18:31) och kärleksfull (Rom 5:8). När vi ser på Guds beslut och regler kan vi alltså inte göra slutsatser som baserar sig på bara en del av Guds egenskaper. En del försvarar samkönade äktenskap med att Gud är rättvis och Gud är kärleksfull. Men då bortser de från att Gud är fullständigt helig: Han tillåter inte synd i sin närhet, Han kan inte se mellan fingrarna. Så att se på Gud och Hans vilja genom att bara beakta en del av Guds egenskaper leder till fel slutsatser.

I korthet är det här varför jag motsätter mig den nya lagändringen om samkönade äktenskap. Det är emot Guds vilja. Att viga samkönade par i en kyrka är att verkligen håna och häda Gud. Men jag tror också att en borgerlig vigsel av samkönade par är emot Guds vilja och är en hädelse. Så tillsammans med andra kristna och med Kristdemokraterna kommer jag att fortsätta kämpa för det äkta äktenskapet och för att den nya lagändringen inte skulle träda i kraft.

No comments: